Onderschat de gevolgen van een inbraak niet
Het duurt nog even, maar vanaf 1 mei 2018 gaan voor de zevende keer de Nationale Inbraakpreventie Weken van start. Deze weken worden twee keer per jaar gehouden, in mei en in november.
Het doel van de stichting is om woningbezitters meer bewust te maken van de risico’s en de nasleep van een woninginbraak of overval. Een woninginbraak heeft vaak enorme impact op de slachtoffers. Door mensen te informeren over de maatregelen die zij kunnen nemen op het gebied van inbraakpreventie kan onnodig leed bespaard blijven. Een van de tips die de stichting geeft is een alarmsysteem. Maar ook andere maatregelen voorkomen de nare gevolgen van een inbraak.
Wat doet een inbraak met je lijf?
Na een woninginbraak kun je behoorlijk van slag zijn. Dat is niet zo gek. Iemand is in jouw huis geweest is en heeft jouw persoonlijke of dierbare eigendommen meegenomen. Dat doet wat met je. Veel voorkomende stressreacties zijn woede en boosheid. Ook voel je je onveilig in je eigen huis, je slaapt misschien wel slecht, bent gespannen of je kan je minder goed concentreren. Kortom, een inbraak gaat je zeker niet in de koude kleren zitten. Het is belangrijk om te praten met familie of vrienden. Maar ook Slachtofferhulp Nederland staat voor je klaar.
Stress: wat is dat eigenlijk?
De stressreactie op de inbraak ervaar je niet alleen in je hoofd, maar in je hele lijf. Lichamelijke stress is een reactie op de ingrijpende gebeurtenis die je hebt meegemaakt. Er komt adrenaline vrij en dat zorgt ervoor dat je bloeddruk stijgt, je hart sneller gaat kloppen of je spieren zich gaan aanspannen. Wanneer een lichaam langdurig stress ervaart kan het misgaan. De stress stapelt zich dan op in het lichaam waardoor de herstelperiode veel langer gaat duren. Deze vorm van stress is natuurlijk erg ongezond en er kunnen allerlei lichamelijke klachten door ontstaan in het lichaam. Klachten die voort kunnen komen uit stress zijn hoofdpijn, slapeloosheid, hartkloppingen en maag- en darmklachten.
Wat je vooral niet moet doen
Als je een inbreker denkt te horen, moet je vooral niet zelf de confrontatie opzoeken. Een inbreker zoekt op zijn beurt ook liever niet de confrontatie met jou op. Als een inbreker zich in het nauw gedreven voelt, kan hij heel gewelddadig zijn. Het laatste onderzoek van de stichting heeft uitgewezen dat ruim een kwart van de mensen toch uit bed stapt om te kijken wat er aan de hand is. Beter is het om eerst het alarmnummer te bellen en je situatie te melden. Daarna wacht je even om vervolgens het licht aan te doen en lawaai te gaan maken.
Wat je zelf kunt doen
Om inbrekers buiten de deur te houden zijn er tal van mogelijkheden die je kunt overwegen. Zorg ervoor dat je woning voorzien is van gekeurd hang- en sluitwerk. Dit maakt het voor de inbrekers een stukje lastiger om binnen te komen. Camerabewaking in of rondom je huis registreert ongewenst bezoek. Ook maak je hiermee de buurt een stukje veiliger. Eventuele indringers kunnen eerder worden opgespoord als hun bezoek is vastgelegd op camera. Sluit je bijvoorbeeld aan bij de Whatsapp groep van de buurt of straat. Of richt er zelf één op als er in jouw straat nog geen Whatsapp buurtpreventie bestaat. Laat nu het nog donker is de buitenverlichting aan of wat lampen in huis aan. Je kunt verlichting ook regelen met een tijdschakelaar, als je langere tijd van huis bent.
Wil je weten hoe veilig jouw huis is?
Beveilingsspecialist www.alarmsysteemexpert.nl helpt je graag. Je kunt bij ons terecht voor een preventiecheck. Voor iedere woning hebben wij een gepaste oplossing.