Waarom vitaminepillen slikken?
We hebben dus tekorten? Ja, Nederlanders krijgen, net als andere Europeanen overigens, gemiddeld van een aantal vitamines en mineralen minder binnen.
Waarom zouden we vitaminepillen slikken? Als we gezond eten krijgen we toch voldoende vitaminen binnen? Of… toch niet? Deze vraag wordt regelmatig gesteld aan producenten en leveranciers van vitaminepreparaten en andere voedingssupplementen. De meningen lopen nogal uiteen, maar in veel gevallen blijken mensen onvoldoende vitaminen binnen te krijgen en daar bieden de verschillende preparaten een adequate oplossing voor.
Als we gezond eten zijn supplementen toch niet nodig? Precies… Als we gezond eten. Maar eten we wel zo gezond? Er zijn mensen die zich houden aan de richtlijn om elke dag minimaal 200 gram groente en twee stuks fruit te eten. Maar er zijn ook heel wat mensen die dat niet doen.
Met name die laatste groep loopt al snel het risico bepaalde essentiële stoffen onvoldoende binnen te krijgen. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is van essentieel belang voor het goed functioneren van het menselijk lichaam. Lang niet iedereen is zich daarvan voldoende bewust, met alle kwalijke gevolgen van dien. Ik eet voldoende groente en fruit Dat is mooi. Maar zelfs dat zegt nog niet alles. Onze groenten en fruit bevatten namelijk tegenwoordig veel minder vitaminen dan voorheen. Onderzoek heeft uitgewezen dat bijvoorbeeld de hoeveelheid calcium in broccoli de afgelopen twintig jaar met maar liefst 73% is afgenomen. Onze wortels bevatten 71% minder magnesium dan voorheen en de aardbeien zijn niet meer zo rijk aan vitamine C als vroeger. Dit kan worden verklaard door het feit dat onze landbouwgronden uitgeput zijn geraakt. De gewassen kunnen geen belangrijke voedingsstoffen meer uit de grond halen, simpelweg omdat ze er niet meer inzitten. Dat heeft gevolgen voor de hele keten, dus ook voor de voedingsstoffen die wij als mens binnenkrijgen.
We hebben dus tekorten? Ja, Nederlanders krijgen, net als andere Europeanen overigens, gemiddeld van een aantal vitamines en mineralen minder binnen dan officieel wordt aanbevolen. Dit geldt onder meer voor vitamine B1, vitamine D, selenium, ijzer en magnesium2. Maar dat is nog niet alles. Er zijn ook situaties denkbaar waarbij je lichaam meer nodig heeft van bepaalde stoffen dan gebruikelijk is. Mensen die een streng dieet volgen, mensen die veel sporten of mensen die medicijnen gebruiken zijn daar goede voorbeelden van. Maar ook meer algemene groepen in onze bevolking hebben bepaalde extra behoeftes op het gebied van vitaminen en mineralen. Zo wordt aan vrouwen boven de vijftig bijvoorbeeld geadviseerd om extra vitamine D in te nemen. Een goede aanvulling Vitaminepreparaten en andere voedingssupplementen vormen in dat geval een goede aanvulling. Nadrukkelijk moet worden gezegd dat ze nooit een vervanging mogen zijn, maar altijd een aanvulling op een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Belangrijk is daarbij wel om goed te doseren. Als je meer vitaminen en mineralen inneemt dan nodig is word je daar niet extra gezond van. Sterker nog, in sommige gevallen geldt dat overdaad schaadt. Beperk de dosis van bijvoorbeeld multivitaminen dus tot 300% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Uitgebreide informatie over vitaminen is op www.vitamine-info.nl te vinden.