De gezondheid van je oog

Ooit wel eens nagedacht over hoe het zou zijn als je ogen niet meer (goed) functioneren?

Waarschijnlijk niet, want dat is natuurlijk niet iets waar we graag aan denken. Toch is het wel een goede idee af en toe eens stil te staan bij wat er allemaal kan misgaan om zo bij eventuele klachten snel en adequaat te kunnen reageren. En rondje langs wat bekende oogaandoeningen…

Bijziendheid

We beginnen bij een zeer veel voorkomende afwijking, die gelukkig niet bijzonder ernstig is en vrij eenvoudig te verhelpen: bijziendheid. Men noemt dit ook wel myopie waarbij je dichtbij goed ziet, maar het lastiger is objecten in de verte scherp te krijgen. De oplossing hiervoor is vrij simpel: breng een bezoekje aan de opticien en schaf een bril met glazen op sterkte aan.

Verziendheid

Nog een veelvoorkomende afwijking: verziendheid. Deze aandoening wordt ook wel hypermetropie of hyperopie genoemd en houdt in dat je in de verte goed kunt zien maar dat je bij objecten dichtbij lastig kunt scherpstellen. Ook hier is het aan laten meten van een bril of contactlenzen een prima oplossing.

Voor zowel bij- als verziendheid is er overigens ook een andere, permanente oplossing: ooglaseren. Bij deze eenvoudige en pijnloze ingreep in ziekenhuis of gespecialiseerde kliniek wordt met behulp van een laserstraal de vorm van het hoornvlies aangepast waarna je ook zonder bril of lenzen weer scherp zult zien.

Droge of tranende ogen

Meestal betreft het hierbij ook geen echt ernstige aandoening die vaak eenvoudig met druppel of gel is op te lossen. Soms is ingrijpen van de huisarts wel nodig of wordt zelfs overgegaan tot een operatie om bijvoorbeeld de traanafvoer-kanaaltjes permanent af te sluiten.

Rode ogen

Het ziet er vaak heftig uit, maar gelukkig worden rode ogen veroorzaakt door lichte aandoeningen zoals conjunctivitis (oogontsteking) of een gesprongen bloedvat. Meestal wordt het zicht er nauwelijks door gehinderd en lost één en ander zich binnen afzienbare tijd vanzelf weer op. Gebeurt dit niet, dan kan er meer aan de hand zijn en is een bezoekje aan de huisarts sterk aan te raden.

Maculadegeneratie

Maculadegeneratie is een ingrijpende oogziekte die best veel voorkomt. Het gezichtsvermogen gaat hierbij steeds verder achteruit, doordat de kwaliteit van de gele vlek, ook wel macula genoemd, geleidelijk afneemt. Dit gebied in het midden van het netvlies is met name belangrijk omdat we daarmee het scherpst kunnen zien. Bij maculadegeneratie vallen de kegeltjes, die zorgen voor het zien van kleuren en contrast, in de gele vlek uit waardoor goed en scherp zien steeds lastiger wordt. Het betreft dan vooral het zicht in het midden van het blikveld; het beeld daaromheen blijft vaak wel goed. 

Staar

Staar (of cataract) is een aandoening die vaker voorkomt op oudere leeftijd en waarbij zich troebele plekjes in de ooglens vormen die zorgen voor wazig en onduidelijk zicht. Worden de echt hinderlijk, dan is een relatief eenvoudig operatie, waarbij de lens wordt vervangen door een kunststoflens, eigenlijk de enige oplossing. 

Glaucoom

Eén van de in Nederland meest voorkomende chronische oogaandoeningen die meestal ontstaat bij mensen boven de veertig jaar. Het betreft een verzameling aandoeningen van de oogzenuw die wordt veroorzaakt door een oplopende druk in het oog. Glaucoom is, als het op tijd wordt ontdekt, overigens heel goed te behandelen.

Retinopathie

Retinopathie is beschadiging van het netvlies en komt vaak voor bij mensen met diabetes (suikerziekte) die een te hoog te veel glucose-gehalte (suiker) in hun bloed hebben. Deze zogenoemde diabetische retinopathie komt voor bij zowel diabetes type I als diabetes type II.

ADOA

Autosomale dominante opticusatrofie is een erfelijke en gelukkig zeer zeldzame aandoening waarbij de vezels van de oogzenuw krimpen. Deze wordt hierdoor steeds dunner met als gevolg dat het gezichtsvermogen sterk achteruit loopt.

 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.