Traplopen is de perfecte manier om in conditie te blijven
Wil je wat aan je conditie gaan doen, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Ga dan traplopen!
Dat is een zeer eenvoudige, laagdrempelige maar uiterst effectieve manier van trainen. Het is namelijk niet alleen een manier om je conditie te verbeteren, maar tegelijk ook een krachttraining. Door trappen te lopen, beweeg je namelijk tegen de zwaartekracht in en daar heb je kracht voor nodig.
Traplopen is een vorm van trainen die voor iedereen eenvoudig toe te passen is. Bijna iedereen heeft wel een trap in huis. Zo niet, dan kun je in de openbare ruimte meestal voldoende trappen vinden om je op uit te leven. Wel even goed opletten dat je daarbij niemand hindert, natuurlijk! Mensen die in een appartementengebouw wonen, hebben vaak een trappenhuis dat ze in staat stelt om meerdere etages direct na elkaar te beklimmen. Dat zijn ideale plekken om flink aan je conditie te trainen. Je kunt overigens ook zelf een traploopmachine aanschaffen. Dat is een speciaal fitnessapparaat, dat werkt als een eindeloze trap. Het stelt je in staat om binnen je eigen woning, buiten het zicht van derden, aan traplopen te doen. Zo’n apparaat kan wel wat prijzig zijn, maar je zult er veel plezier van beleven. Een andere optie is natuurlijk om een abonnement af te sluiten bij een sportschool met een dergelijk toestel in huis.
Hartslag
Door trappen te lopen, versnelt je hartslag. Door de kracht die je moet zetten om je lichaam omhoog te tillen, zal dat versnellen al in een relatief vroeg stadium optreden. Dat heeft nogal wat voordelen. Je zorgt er hiermee bijvoorbeeld voor dat je longen zwaarder belast worden. Het effect hiervan is dat je uiteindelijk beter in staat bent om een grotere hoeveelheid zuurstof te verwerken tijdens intensieve inspanning. Misschien heb je in het verleden wel eens deelgenomen aan de Coopertest. Deze test, ontwikkeld door de Amerikaanse legerarts Kenneth Cooper, biedt inzicht in de basisconditie van de deelnemer. Hoe groter de afstand is die iemand in twaalf minuten tijd kan afleggen, hoe beter diens conditie is. Ook dit heeft te maken met de hoeveelheid zuurstof die iemand kan verwerken.
Variaties
Het traplopen kun je op allerlei manieren uitvoeren. Wanneer je beschikt over een traploopmachine of op een openbare plek een hele lange trap kunt beklimmen, is het eenvoudig om gedurende een bepaald aantal seconden of minuten te blijven klimmen. Heb je die mogelijkheid niet, dan zul je steeds kleine stukjes op en neer moeten gaan. Zelfs bij de neerwaartse beweging beweeg je nog voldoende om je conditie een flinke oppepper te geven. Dat komt omdat gedurende het traplopen de hartslag verhoogd blijft. Wil je nog intensiever trainen, dan kun je bijvoorbeeld niet één maar twee traptreden tegelijk nemen bij elke stap, of het traplopen uitvoeren in een zijwaartse beweging. Het is wel aan te raden om het traplopen geleidelijk op te bouwen. Vooral wanneer je ongetraind bent, kan het een te zware belasting ineens zijn. Begin dus bijvoorbeeld met vijf minuten totaal per dag, schakel na twee weken over op zeven minuten en werk zo verder tot bijvoorbeeld een kwartier.
Calorieën verbranden
Door trappen te lopen verbrand je veel calorieën. Wanneer je een uur aan één stuk trappen op zou lopen, komt dat neer op een calorieverbranding van 560 kilocalorieën (Kcal). Let wel, dit is een gemiddelde waarde, de werkelijke hoeveelheid is afhankelijk van je eigen lichaamsgewicht. Traplopen is in elk geval een goede methode om wat overtollige kilo’s kwijt te raken. Je hebt aan vijftien minuten traplopen genoeg om net zo veel calorieën te verbranden als tijdens een half uur joggen!