Alweer een jaar voorbij… Waarom gaat de tijd steeds sneller?
Geniet van het leven, want het is zo weer voorbij. Menig lied is in de loop der jaren over dit thema geschreven.
Als kind dacht je misschien dat het zo’n vaart niet zou lopen. Het leven leek toen nog haast oneindig te zijn. Je had niet de indruk dat de tijd snel ging, terwijl je op latere leeftijd tot een andere conclusie komt. Sterker nog, het lijkt elk jaar wel sneller te gaan. Hoe komt dat?
Het is natuurlijk slechts een idee dat wij in ons brein creëren. In werkelijkheid verstrijken de dagen nog altijd in precies hetzelfde tempo en beleven onze kinderen de tijd zoals wij die destijds ook beleefden. Kennelijk verandert in ons hoofd dus de interpretatie van tijd. Maar wat is tijd eigenlijk? Probeer er zelf maar eens een sluitende definitie van te geven. Dat is bepaald niet eenvoudig. De beroemde natuurkundige Albert Einstein (1879-1955) concludeerde bovendien dat tijd gebogen kan worden. Je kunt dit relatief eenvoudig aantonen met behulp van atoomklokken. Zet je een atoomklok op de grond neer en een tweede exemplaar op een hoge berg, dan zul je na verloop van tijd zien dat de klok bovenop de berg iets sneller heeft gelopen. Hoe dichter je bij de kern van de aarde komt, hoe langzamer de tijd verstrijkt.
Toch heeft het bovenstaande niets van doen met de wijze waarop wij de tijd ervaren. Een plausibele verklaring voor het feit dat volwassenen een andere perceptie van tijd hebben is de volgende: volwassenen maken minder nieuwe herinneringen aan dan kinderen doen. Als kind krijg je vrijwel dagelijks te maken met nieuwe indrukken, die je allemaal opslaat in je brein. Daarbij worden zo veel mogelijk details geregistreerd. Echter, als volwassene blijken veel details er niet meer toe te doen. Immers, je kent ze al en ze zijn al een keer opgeslagen. Dit zou kunnen verklaren waarom we kennelijk de indruk krijgen dat alles sneller is gegaan. Uitgaande van deze theorie zou het dus ook zo moeten zijn dat mensen die op latere leeftijd nog veel nieuwe dingen ondernemen, minder snel het gevoel krijgen dat de tijd sneller gaat. Met andere woorden: wil je de indruk hebben dat je lekker lang van het leven geniet, probeer dan zo veel mogelijk nieuwe indrukken op te doen!
Maar daarmee is nog niet alles gezegd. Er is nog een andere reden te noemen voor het sneller lijken te verstrijken van de tijd. Veel heeft namelijk te maken met je eigen perceptie van het leven. Ten eerste ben je zelf op latere leeftijd een rustiger leven gaan leiden dan je als kind deed. Heel primair begint dat al bij het feit dat je als volwassene minder snel ademt dan als kind. De hartslag van een volwassene ligt een stuk lager dan bij een kind. Bij een volwassene ligt de hartslag gemiddeld tussen 60 en 80 per minuut, kinderen in de basisschoolleeftijd hebben een hartslag tussen 80 en 110. Onze hele stofwisseling hangt hiermee samen en is dus op latere leeftijd ook lager. Met andere woorden: tegen de tijd dat ons lichaam hetzelfde gedaan heeft als toen we 10 jaar oud waren, is er meer tijd verstreken. Hierdoor denkt ons brein dat de tijd sneller gaat, terwijl we zelf trager zijn geworden. Het is dus maar net hoe je het allemaal bekijkt!
Krijg jij ook wel eens de vraag hoe jij jezelf over tien jaar ziet? Het is een gewoonte van mensen geworden om hun leven vooruit te willen plannen. Juist dat draagt echter nog eens extra bij aan het gevoel dat de tijd zo snel gaat. We willen over een bepaalde tijd iets bereiken en vervolgens concluderen we dat de tijd al is verstreken voordat we het door hadden. Beter schrap je al die gedachten over de toekomst en probeer je meer in het heden te leven. Mensen zijn vaak zo druk bezig met het maken van plannen, dat ze vergeten om echt te genieten van het leven. En wat gebeurt er dan uiteindelijk? Je hebt een bepaalde leeftijd bereikt en kijkt met spijt terug op de tijd die is verstreken. Natuurlijk zul je vermoedelijk niet helemaal onder het plannen van dingen uitkomen, maar het is vooral belangrijk om daarin een goede balans te vinden. Door je leven van nu meer kwaliteit te geven, zul je er later ook met meer plezier op kunnen terugkijken.