Het belang van beweging tijdens en na de zwangerschap

Vrouwen die veel sporten, maken zich tijdens een zwangerschap vaak zorgen over de eventuele nadelige gevolgen voor het ongeboren kind.

Die zorg is echter niet terecht. Sterker nog, het is juist heel goed om juist in die levensfase voldoende te blijven bewegen. Zowel de moeder als het kind profiteren daar uiteindelijk van. Dus kom van die bank af en zet je lichaam in beweging!

Dat bewegen goed is voor lichaam en geest, behoeft geen nader betoog. Maar hoe zit dat precies als je zwanger bent? Moet je het dan niet juist wat rustiger aan gaan doen? Het antwoord is kort: nee, dat hoeft niet. Als je niet voldoende beweegt, gaat je conditie achteruit en juist tijdens en na de zwangerschap heb je een goede conditie nodig. Elke dag voldoende bewegen is dus het devies. Je kunt dat bijvoorbeeld doen door elke dag van de week een uur te gaan wandelen. Daarnaast is het van belang om zeker drie keer in de week vijftig minuten per keer te gaan sporten. Denk hierbij niet alleen aan cardiofitness, maar ook aan krachttraining. Hiermee kweek je spiermassa en die komt goed van pas als de baby geboren is.

Aandachtspunten

Doe je oefeningen waarbij je geruime tijd op je rug moet liggen? Pas deze oefeningen dan aan of laat ze achterwege. Vooral wanneer je gevoelens van misselijkheid ervaart tijdens het uitvoeren van dergelijke oefeningen, weet je dat je die beter kunt skippen. Sowieso geldt in het algemeen dat je altijd goed moet luisteren naar je lichaam. Je merkt vanzelf wat je wel en niet aankunt. Forceer niets, maar blijf ook zeker niet stilzitten. In geval van bloedingen, schildklieraandoeningen, vroegtijdige bevallingen of andere complicaties wordt sporten afgeraden. Sporten die niet geschikt zijn om tijdens een zwangerschap te beoefenen, zijn contactsporten en balsporten. Ook extremere sporten als bergbeklimmen, duiksport en skiën zijn niet aan te bevelen.

Bekkenbodem

Juist voor zwangere vrouwen is het trainen van de bekkenbodemspieren aan te bevelen. Gynaecoloog Arnold Kegel bedacht hiervoor een reeks oefeningen, die sindsdien bekend staan als de Kegeloefeningen. Je kunt deze oefeningen dagelijks uitvoeren (ook na de geboorte!) en ze helpen je om de bekkenbodemspieren op kracht te houden. Hiermee voorkom je ongewenst urineverlies. Het feit dat deze oefeningen er ook nog eens voor zorgen dat je een orgasme intenser kunt beleven, is natuurlijk mooi meegenomen. Belangrijks is wel dat je precies weet welke spier je moet trainen. Dat ontdek je het gemakkelijkste door tijdens het plassen de urinestraal bewust enkele seconden te onderbreken. Het is de spier die je daarvoor gebruikt, die je met behulp van de Kegeloefeningen kunt trainen. Op internet zijn uitgebreide beschrijvingen van deze oefeningen terug te vinden.

Zwangerschapsgymnastie

Vind je het leuk om samen met andere zwangere vrouwen deel te nemen aan een reeks oefeningen die specifiek op de zwangerschap gericht zijn? Dan is zwangerschapsgymnastiek een uitstekend idee! Hier leer je oefeningen die bedoeld zijn om je lichaamshouding te verbeteren, weeën op te vangen en je bekken te versterken. Daarnaast leer je er van alles over de bevalling en de kraamtijd. Zeker wanneer je voor het eerst zwanger bent, is die informatie natuurlijk zeer welkom. Over het algemeen begin je ongeveer in de vierde maand van je zwangerschap aan deze vorm van gymnastiek. Zorg dat je jezelf tijdig aanmeldt, want het aantal deelnemers is vaak beperkt.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.