Krachttraining noodzaak voor mooi, strak figuur
De conventionele trainingsmethodes, zoals we nu trainen hebben GEEN toegevoegde waarde voor je gezondheid!
Krachttraining noodzaak voor mooi, strak figuur
In onze bewegingsstudio wordt ik vaak aangesproken over één van die grootste misvattingen die vooral vrouwen hebben als het gaat om krachttraining. Wij willen geen gespierd lichaam! Meestal hoor ik ze vol trots zeggen dat ze weer 8 tot 10 km hebben hardgelopen alsof hun leven ervan afhangt. Of dat vrouwen liever 45 minuten op een crosstrainer staan, of massaal meedoen aan kickboksen, spinning, bootcamps of meer groepslesvarianten. De conventionele trainingsmethodes, zoals we nu trainen hebben GEEN toegevoegde waarde voor je gezondheid! Ik merk steeds binnen de conventionele fitnesswereld dat deze sporters zich vastklampen aan trainingsgewoontes die meer op traditie dan op wetenschap gestoeld zijn. Vaak is er een enorme opluchting als ik aangeef dat deze inspanningen helemaal niet nodig zijn om echt af te vallen, en ook daarin altijd weer een soort van verbazing. Ons lichaam ervaart deze zware inspanningen als stress. Deze sporters hebben zoveel van het stresshormoon 'cortisol' in hun bloed, dat ze populair zijn als proefpersonen bij studies over stress. Een langdurige verhoogde aanmaak van cortisol wordt in verband gebracht met hart en vaatziekten, achteruitgang van de geheugen, de ziekte van Alzheimer, depressies en een hoge bloeddruk. Het weinige lichaamsvet van deze sporters concentreert zich vaak rondom de buik, billen en benen. Wetenschappelijk is aangetoond dat cortisol spiermassa afbreekt en vetaanwas stimuleert, vooral in de buik. Dit is een kenmerkend symptoom van een chronische verhoogde cortisolspiegel.
In deze column wil ik graag meer uitleg geven waarom je beter krachttraining kunt doen voor een mooi en strakker lichaam. Ook als je allang de dertig gepasseerd bent, of zelfs ouder dan zestig. Ook jij kunt het verouderingsproces afremmen en op belangrijke vitale punten zelfs terugdraaien. Een beetje gespierd lichaam zal je figuur meer goed doen dan weken, maanden of zelfs jaren achter elkaar diëten volgen die het lichaam op langere termijn zelfs kapot kunnen maken. Korte krachtrainingssessies met gewichten zal je zeker niet maken tot een bodybuilder. Integendeel zelfs, dit zorgt juist dat het lichaam strakker in het vel komt te zitten. Het gebruik van lichte gewichten is misschien in het begin leuk om de techniek goed onder de knie te krijgen, maar daarna moeten deze gewichten toch echt omhoog. Korte krachtraining in de hoogste intensiteit geeft het lichaam steeds het krachtige signaal dat er iets moet gebeuren zodat alle systemen zich verbeteren. Door hoge intensiteitstraining krijgt het lichaam steeds een sterke optimumprikkel waarin je steeds weer vooruitgang kan boeken. Afgezien van een strakker en mooier figuur brengen korte krachttrainingssessies nog aantal andere gezondheidsvoordelen met zich mee. Niet alleen voor nu, maar ook op latere leeftijd. Je verlaagt het risico op diabetes doordat het lichaam beter om kan gaan met insuline, maar ook op hartziektes omdat de bloeddruk lager wordt. Een gunstige bijkomstigheid is dat bij mensen bij wie nog maar kort DM II is gediagnosticeerd, er mogelijke reversibiliteit is van DM II en in de meeste gevallen een vermindering van de benodigde diabetes medicatie. De laatste jaren is er een explosieve toename van de incidentie (en daarmee de prevalentie ) van DM II.
Diabetes onderzoek heeft aangetoond dat een lage spiermassa een risicofactor is voor optreden van insuline resistentie. Tot voor kort was er geen onderzoek naar het effect van toename van spiermassa, tot gemiddeld of boven gemiddeld (onafhankelijk van de mate van overgewicht) , op verbetering van de bloedsuikerspiegel. Een recente studie toont aan hoe grootser de spiermassa is, hoe lager de kans op het krijgen van insuline resistentie, de belangrijke voorloper van DM II / suikerziekte. Je denkt dus misschien niet meteen aan krachttraining om af te vallen, maar toch is dit de beste manieren om de overtollige kilo's kwijt te raken. Ook verkleint krachttraining de kans op insulineresistentie. Uit studies blijkt dat al na vier maanden intensieve krachttraining de suikeropname van de spiercellen gemiddeld met 25 procent verbetert. Door de hoge intensiteit worden spiercellen doelbewust afgebroken, zodat het lichaam dit moet herstellen. Het lichaam gebruikt hiervoor het opgeslagen lichaamsvet en zorgt op deze manier voor een goed herstel. Na een krachttrainingssessie vindt er zelfs nog anderhalf uur na de training nog een uitstekende naverbranding plaats. Zelfs de stofwisseling wordt opgevoerd en hierdoor verbeter je ook je conditie. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken, maar je wordt echt niet zomaar gespierd van een tot twee keer krachttraining in de week. Ook als vrouw zijnde. Vrouwen hebben simpelweg niet de mannelijke genen om groot en gespierd te worden. Wanneer je echt in de hoogste intensiteit traint en gezond eet wordt het lichaam veel-en-veel strakker en ga je er slanker uitzien. Ook je functionele kracht neemt snel toe zoals: traplopen, zware dingen tillen, fietsen of werken in de tuin. Ook recreatieve sporten zullen beter gaan. Oké, nu we hopelijk de vooroordelen van krachttraining uit de weg geruimd hebben is het nu echt tijd om aan de slag te gaan. Ik ben er echt van overtuigd dat je enthousiast wordt van deze voordelen van intensieve krachttraining. Je levert iedere keer weer een topprestatie en dat geeft je keer-op-keer een goed gevoel.
www.ptraak.nl