Wilde rijstsalade
Wilde rijst, ook wel zwarte rijst genoemd, is geen rijst maar een grassoort, dus eigenlijk is dit een grassalade. Wilde rijst groeit in moerasachtige gebieden in Noord-Amerika.
Het was ooit het basisvoedsel van de inheemse Indiaanse bevolking. Het is rijk aan voedingsstoffen en bevat meer eiwitten dan gewone rijst. Het is zwart, maar als je het kookt komt de witte binnenkant naar buiten. Ik vind wilde rijst heerlijk in combinatie met vruchten. Je kunt er eindeloos mee variëren. Probeer het eens, er zijn diverse online webwinkels die het verkopen. Koken gaat als volgt: na het wassen per kopje rijst 2 kopjes koud water toevoegen in een pan. Laat het koken en zet daarna het vuur laag. Na ongeveer 30 minuten is je rijst gaar en het water verdampt. Giet zo nodig wat overtollig water af. Eenmaal gekookt is het prima enkele dagen houdbaar in de koelkast. Ook een prima basis voor een ontbijt met fruit. Vries een bakje in voor later.
Dit heb je nodig:
• 2 kopjes gekookte wilde rijst • 1/2 kop rijpe mango, in stukjes • 1/2 kop komkommer, in stukjes • 1/2 kop witlof, in stukjes • 1/2 kop geroosterde pompoenpitten • 1/2 kop alfalfa of andere kiemen • 1 eetlepel chiazaadjes • een paar blaadjes fijngesneden munt • het sap van 1 citroen • een scheutje pompoenpittenolie
Zo maak je het:
Rooster de pompoenpitten zachtjes in de koekenpan totdat ze poffen. Laat ze even afkoelen. Meng vervolgens alle ingrediënten door elkaar. Neem je deze lunch mee, doe dan de olie apart in een klein potje of flesje en giet dit er pas op het laatst overheen. Bewaar pompoenpittenolie in de koelkast om oxidatie tegen te gaan.